RhoC: de nieuwe bodemdichtheidsmeter

RhoC: de nieuwe bodemdichtheidsmeter

Ongeveer de helft van de landbouwpercelen kampt met ondergrondse verdichting op een diepte van 30-45 cm. Bodemverdichting treedt op wanneer de bodem dichter wordt en vervormt onder mechanische spanning, zoals die veroorzaakt door landbouwmachines. Dit heeft als gevolg dat de productiecapaciteit wordt beïnvloed en het waterbergend vermogen van de bodem vermindert. Met RhoC, de nieuwe bodemdichtheidsmeter, kan de bodemdichtheid nu in een fractie van de tijd worden gemeten. 

bodemdichtheidsmeter

Landbouw

Doordat de landbouw intensiever wordt, worden landbouwmachines voortdurend groter en zwaarder. Hierdoor kunnen gewassen minder goed wortelen en wordt het moeilijker voor regenwater en lucht om door de bodem te worden getransporteerd. De effecten van bodemverdichting zijn langdurig, vaak jarenlang, en de gevolgen ervan zijn niet volledig omkeerbaar. Dit fenomeen komt voor in alle grondsoorten in Nederland. 

Bodemverdichting voorkomen

Boeren zijn zich vaak niet bewust van bodemverdichting. Omdat de bulkdichtheid moeilijk te meten is, wordt deze zelden bepaald, wat leidt tot een gebrek aan informatie en onderbenutting van maatregelen tegen bodemverdichting. Bodemverdichting kan echter herkend worden aan plasvorming na regen en een slechte ontwikkeling van het gewas. Voor de boer is dit vaak al te laat, met als gevolg een verminderde opbrengst. 

Maatregelen

Als boeren en het bedrijfsleven zich eerder bewust worden van het proces van bodemverdichting, kunnen passende maatregelen worden genomen. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van lichtere machines, laden en lossen op de kopakker, en het vermijden van veldwerk onder slechte omstandigheden. Met name het rijden over een natte bodem veroorzaakt bodemverdichting en leidt tot verlies van bodemstructuur. 

De oplossing

Zowel het bedrijfsleven als beleidsmakers vragen om een betrouwbare, snelle en betaalbare meetmethode om bodemverdichting in kaart te brengen. Medusa Explorations en Medusa Radiometrics hebben daarom een nieuwe sensor ontwikkeld waarmee de bulkdichtheid van de bodem kan worden gemeten. Deze sensor is succesvol gevalideerd in samenwerking met de Aeres Hogeschool Dronten en Wageningen Environmental Research.

De werking

Met behulp van de RhoC duurt het proces van het meten van bodemdichtheid in de toekomst geen 5 uur meer, maar slechts 10 minuten. De bulkdichtheid van de bodem kan worden gemeten met behulp van gammastraling, waardoor in het veld een diepteprofiel kan worden gemeten via een boorgat. Met dit nieuwe apparaat kunnen ook minder ervaren gebruikers betrouwbare bulkdichtheidmetingen uitvoeren. Lees het hele report in Vakblad BODEM

Ook interessant voor jou

Een nieuwe sensor voor kartering van de waterbodem

De gammaspectrometers van Medusa worden wereldwijd gebruikt voor het in kaart brengen van bodem en waterbodem.

Lees verder

Detailopname dioxineverontreiniging

Decennialang is afvalwater van de chemische industrie op het megaterrein Bitterfeld-Wolfen in de Elbe geloosd.

Lees verder

Bodeminformatie voor klimaatadaptatie

Door klimaatverandering neemt de neerslag toe en verandert de waterhuishouding in Nederland.

Lees verder

Toonaangevend en compleet in bodemonderzoek

Bij Medusa Explorations zijn we gespecialiseerd in bodemonderzoek en leveren we gedetailleerde bodeminformatie.

Lees verder

Beekherstel door bodemverhoging

In de Drentsche Aa hebben wij middels bodemverhoging gewerkt aan beekherstel. Meer weten? Lees meer!

Lees verder

Wilt u meer weten?