Karteren van veengebieden tegen veenafbraak in Mongolië
Het in kaart brengen van de veengebieden in Mongolië is essentieel voor het ontwikkelen van effectieve strategieën om veenafbraak tegen te gaan en deze vitale ecosystemen te behouden. Medusa Explorations biedt advies en training voor het in kaart brengen van veengebieden als onderdeel van het Mongoolse veenherstelproject.
Permafrost
Mongolië heeft naar schatting 27 000 km2 veengebied – dat is ongeveer de helft van Nederland met veen bedekt. Het zijn uitgestrekte landschappen met een ondiepe veenlaag, meestal in de Mongoolse hoogvlaktes. Gezonde veengebieden zijn er dekentjes voor de permafrost: ze zijn de perfecte isolatielaag tussen de permafrost en de warmer wordende omgeving. Ze functioneren tegelijk als spons: als de permafrost wat verder wegsmelt in de zomer, slorpt een goed werkend veen het extra water verder op, zodat het niet wegvloeit uit het systeem.
Veel gebieden in Mongolië hebben te maken met overbegrazing en ongebalanceerd grondwaterverbruik. Dat tast de veenlaag aan, wat weer leidt tot meer ontdooiing van de permafrost en meer verwering van het veen (met verhoogde CO₂-uitstoot). Op de lange termijn kan dit bijdragen aan het vaker voorkomen van droogtes en overstromingen.
Daarbij is er een mate van urgentie: sommige veengebieden verliezen 10 cm veenlaag per jaar. In sommige gebieden is daardoor na 5 tot 10 jaar bijna geen veen meer over.
Kleine aanpassingen hebben groot effect
Die menselijke activiteiten bijsturen is dus belangrijk. Relatief kleine ingrepen op de omgeving kunnen effect hebben – bijvoorbeeld: hekken plaatsen op vee weg te houden van bepaalde deelgebieden ,veehouders alternatieve waterbronnen geven.
Maar de ingrepen moeten zeer precies gebeuren: het verkeerde gebied afrasteren kan meer kwaad dan goed doen. Om die relatie dus goed beter te begrijpen, is het van belang om de hydrologie van zo’n gebied in detail te begrijpen.
WSCC lanceert veenherstelproject
Daarom is deze zomer een nieuw project opgestart: Wildlife Science and Conservation Center of Mongolia (WSCC) zal de komende vijf jaar werken aan veenherstel in Mongolië. Ze brachten experts samen om dit probleem correct te tackelen. Greenchoice, de Nederlandse energieleverancier, is hierbij de sponsor.
Medusa Explorations levert kennis
Bij Medusa Explorations zijn we al enkele jaren bezig in Nederland om te helpen veengebieden en hun hydrologie goed te begrijpen. Komende jaren geven we geofysisch advies en opleiding tijdens het veenproject.
Afgelopen september ging het team met cursisten het veld in. Een aantal kilometerslange doorsnedes in het veengebied rondom de Khurkh-Khuiten vallei zijn in kaart gebracht. Daarbij hebben drones detailbeelden en hoogtemetingen gedaan, zijn ecologische factoren gemeten, zijn broeikasgaskamers geïnstalleerd en is er gescand met geofysische sensoren.
Met de gegevens gaan we kijken in hoeverre de permafrost het veen nog bereikt en speuren we naar goede zoetwaterbronnen om het veen van genoeg water te blijven voorzien. Later worden deze bevindingen geëxtrapoleerd naar het gehele gebied door middel van het werken met satellietbeelden.
Die monitoring gaat nog een aantal jaar door, terwijl er tegelijk wordt gewerkt aan maatregelen om het gebied te verbeteren. Onderzoekers uit WSCC en de universiteit in Ulaanbaatar gaan daarvoor ook samenwerkingen aan met de lokale bevolking, en zoeken naar robuuste manieren om de gebieden te beschermen zonder de economische activiteit van de lokale bevolking er negatief te moeten beïnvloeden.
Wilt u meer weten?
Download een gratis brochure over ons werk of neem contact op voor antwoorden op al uw vragen.